Fresh Hair is in the air! Tips voor gezond haar! 10

Iedereen wil er mooi uit zien en zich lekker in haar vel voelen toch? Je kapsel kan voor een groot deel bepalen hoe jij er uit ziet, hoe anderen jou zien en hoe jij in je schoenen staat. Het beste haargevoel heb ik eigenlijk altijd wanneer ik net mijn haren heb laten knippen. De puntjes zijn er af of het is een lekker fris nieuw kapsel geworden. Echt niks gaat boven lekker fresh hair! De dagen daarna wordt het alleen maar beter, want het haar gaat zich vormen zoals het helemaal bij jou past. Ik heb dan ook altijd zo iets van, nu mijn haren weer mooi zijn, moet het totaalplaatje er ook weer goed uit zien. Dan doe ik nog even mijn best met mijn make-up en kleren en zorg voor een picture perfect.

Dat fresh hair gevoel, is toch iets wat je altijd wilt behouden? Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om elke dag een fresh hair dag te hebben waar je blij van wordt. Het allerbelangrijkste is verzorging! We verzorgen ons gezicht met dure crèmetjes en zolang het goed is voor ons gezicht, zijn we bereid om er iets meer voor neer te leggen, maar velen van ons verwaarlozen onze haren en klagen erover alsof er niks aan te doen is. Dat is natuurlijk niet waar! Lees verder voor tips..

Regelmatig laten knippen

Je haar hoort bij je uiterlijk, als je elke maand nieuwe kleren koopt, waarom dan geen “nieuwe haren”. Als je elke 4 a  6 weken, afhankelijk van hoe snel je haar groeit, je puntjes laat knippen, dan begin je in ieder geval heel goed. Je haren zullen er altijd goed verzorgd uit zien en door het regelmatig bij knippen, gaat je haar ook weer lekker glanzen. Bovendien heb je dan ook minder last van een kapsel die er futloos en saai uit gaat zien. Het is trouwens absoluut niet waar dat je haren dan niet groeien. Als je alleen de puntjes laat knippen, worden je haren nog wel langer en het enige verschil is dat je er in de tussentijd wel altijd goed blijft uitzien. Als je langer wacht met puntjes knippen, is je haar wel een stuk langer, maar dan heb je groot kans dat je haren er na een half jaar een flink stuk van af moet omdat je het zo hebt verwaarloosd.

Beschermen

Volgens mij heb ik echt veel dingen geprobeerd op gebied van haar. Invloed van mijn beste vriendinnetjes hebben natuurlijk wel een grote rol gespeeld. Als jonge meisjes waren we constant bezig met onze haren en kleren, make-up trouwens wel wat minder. Op een dag hadden we de stijltang ontdekt en vanaf toen is onze blik op de wereld veranderd. Het was mogelijk, elke dag perfect haar! Als ik er aan terug denk, dan denk ik in eerste instantie waar ik in hemelsnaam het geduld vandaan haalde. Gewoon elke dag haren wassen, haren drogen en dan met de stijltang! Mijn BFF Belma en ik wisten gewoon niet beter, die stijltang moest gewoon en kon niet anders! Het was natuurlijk ook niet raar dat we heel vaak dode puntjes hadden en vandaag de dag veel minder haren op onze kop hebben, van het onbeschermd en te vaak tangen. We hadden allebei eentje die ze bij de kapper ook hadden, maar dit was nog een stijltang zonder zo’n beschermende keramische laag. Waar het op neer komt is dat je er op moet letten dat wanneer je met hitte je haren gaat doen, dat je je haren beschermt!  Er zijn verschillende serums en sprays die je haren beschermen tegen de warmte van de fohn of stijltang. Vraag er naar bij je kapper of ga langs een kappersgroothandel (drogist kan natuurlijk ook). Dat je haren het te verduren hebben, merk je pas als je haren langer zijn geworden, de puntjes zijn dan al heel oud en zwak. Het aldoor stijlen met hitte zorgt voor hele droge puntjes, ook als je regelmatig dan nog de puntjes laat bijknippen, blijven de puntjes er slecht uitzien, de enige oplossing is dan een flink stuk korter gaan om het weer goed en gezond te krijgen.

1 a 2 per week wassen is voldoende!

Zoals ik al eerder beschreef, waste ik vroeger mijn haren elke dag! Niet omdat het aan het einde van de dag zo vet was geworden, maar het was een gewoonte geworden. Ik wilde elke dag opnieuw beginnen met mijn haren. Het sloeg natuurlijk nergens op. Naarmate ik ouder werd en besefte dat het misschien toch niet zo slim was om elke dag met die tang erover heen te gaan, besefte ik dat ik het ook niet zo vaak hoefde te wassen, m’n haren zaten te volgende dag ook nog goed, maar mijn hoofdhuid was het gewend dat het elke dag gewassen werd, dus het werd wel snel vet. Gelukkig kon ik het afbouwen, dus eerst een dag overslaan, daarna 2 dagen en daarna kon ik het zelfs na 3 dagen weer haren wassen. Inmiddels maak ik nauwelijks nog gebruik van de stijltang en was ik nog maar 2 keer per week mijn haren en ik merk wel dat ik meer haar heb dan vroeger, dat het gezonder is en voller. Ik beschrijf het uit eigen ervaring, maar het is wel een tip wat ik wil meegeven. Elke dag je haren wassen is niet goed voor je haren. De een gaat met natte haren de deur uit in de ochtend en wordt snel ziek en de ander droogt het elke dag met een fohn, waardoor het haar weer raakt beschadigt. Helemaal nergens voor nodig. Bouw het af en je merkt vanzelf dat het minder snel vet wordt. Voor de extremen onder ons die wel vet haar blijven houden. Er bestaat ook zoiets als droogshampoo. Het is een soort shampoo in een spray vorm, dat spuit je op de haarwortel en het absorbeert het vet, zo kun je weer een paar dagen door zonder je haren te wassen.

Krullen

Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Mijn haren zijn zo glad, dat volume eigenlijk mijn enige probleem is, want dat heb ik niet. Krullend haar is een ander verhaal. Krullend haar is heel lastig, omdat het vrij snel pluist als je er niks in doet. Er moet dus eigenlijk altijd wel “iets” in, om de krul er mooi in te houden. Heel vaak is krullend haar ook vrij droog en breekbaar. Hierbij is een goede verzorging heel belangrijk. Een tip voor de dames met krullen is, blijf producten gebruiken die geschikt zijn voor krullend haar! Een tip wat voor iedereen geldt is eigenlijk om je haren niet met een föhn te gaan drogen, maar probeer het zo  natuurlijk mogelijk op te laten drogen. Desnoods met een handdoek, om het handdoekdroog te maken, maar een fohn zal niet veel goeds doen, behalve droger en kwetsbaarder maken. Haren kammen terwijl het nog nat is eigenlijk ook af te raden. Het haar is namelijk heel kwetsbaar en elastisch is als het nog nat is. Voor krullen is het aan te raden om een kam te gebruiken waarbij de tanden zo ver mogelijk uit elkaar staan, om te voorkomen dat er zo min mogelijk aan de haren wordt getrokken. Maar nogmaals het allerbelangrijkste zit hem toch in de shampoo en conditioner, verzorging is echt belangrijk en als je iets vind dat goed is voor je haar, maar het kost wat meer, dan kun je dat het beste zien als een investering!

De tips van vandaag samengevat:

– 1 a 2 keer per week je haren wassen is meer dan voldoende! Gebruik droogshampoo in de tussentijd als je geen tijd hebt om haren te wassen.

– Laat regelmatig je puntjes bij knippen om je “everyday-fresh-hair-in-the-air” gevoel te behouden. Geloof me,  het is de best feeling ever! Wel in combinatie met een goede shampoo en conditioner natuurlijk!

– Probeer de stijltang, krultang, fohn e.d. zo min mogelijk te gebruiken en als je echt niet anders kan, zorg ervoor dat je het zoveel mogelijk beschermt tegen de hitte met bijvoorbeeld een olie, serum of spray. Een tang met keramische platen is ook al beter dan een tang met ijzeren platen.

– Je haren zijn een belangrijk gedeelte van je uiterlijk! Verwaarloos het niet en durf te investeren in goede verzorgingsproducten. Wil je een stijltang, of krultang kopen? Betaal dan lievers iets meer voor een product, zodat je langer plezier hebt van je aankoop en je mooie haren.

– Niet je haren kammen als het nog nat is!

Toevallig weet ik dat Aisha sinds kort weer nieuwe producten heeft voor haar haren, die sulfaat en parabeen vrij zijn. Ik ben heel erg benieuwd hoe deze producten haar bevallen. Een dezer dagen is haar huisje af en dan kan komt er hopelijk een review op PYC. Even voor de duidelijkheid, Aisha heeft dus krullen!

Nu doet iedereen het natuurlijk op zijn of haar eigen manier, bovenstaande zijn tips vanuit mijn eigen ervaring dus ook niet perse de juiste manier. Hopelijk hebben jullie er wat aan!